Μεταρρύθμιση χωρίς αξιολόγηση; Η αποτελεσματικότητα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων την περίοδο του Μνημονίου (2010-2019) - Plimakis, Sifis (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Σκοπό του άρθρου αποτελεί η ανάλυση των επιπτώσεων που επέϕερε η αποτυχία των πολιτικών για την προώθηση της αξιολόγησης στην ελληνική δημόσια διοίκηση, στην υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο της μνημονιακής εποπτείας της χώρας, 2010-2019. Η αξιολόγηση των δημόσιων οργανισμών και των ασκούμενων πολιτικών τους, αν και αποτελούσε ρητή μνημονιακή υποχρέωση και τη βάση σχεδιασμού και εϕαρμογής του προγράμματος για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, εν τέλει δεν υλοποιήθηκε, εξαιτίας της παρουσίας και της αναπαραγωγής μιας σειράς παθογενειών του πολιτικού και του διοικητικού συστήματος, τις οποίες δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει η άνωθεν επιβολή και η πολιτική νομιμοποίηση των Μνημονίων. Συνέπεια της αποτυχίας της πολιτικής για την αξιολόγηση στο σύνολο σχεδόν των τομέων δημόσιας πολιτικής όπου προωθήθηκε κατά την περίοδο των Μνημονίων ήταν η ευρύτερη αποτυχία των αναγκαίων και κρίσιμων διοικητικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.