Κοινωνική υποκειμενικότητα - Moscovici, Serge (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Απόσπασμα διάλεξης που εκϕώνησε ο S. Moscovici το 2003 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά τη διάρκεια της 3ης JIRS (Διεθνής Ημερίδα για τις Κοινωνικές Αναπαραστάσεις). Ολόκληρη η διάλεξη δημοσιεύθηκε στα γαλλικά το 2019: Moscovici, S. (2019). ‘La subjectivité sociale’, in N. Kalampalikis (Ed.), Serge Moscovici: Psychologie des représentations sociales (pp. 51-89). Paris, EAC. Το κείμενο που δημοσιεύεται εδώ μετέϕρασε η Μαρία Καλαμπαλίκη και επιμελήθηκαν ο Νίκος Καλαμπαλίκης και η Αγγελική Γαζή. Οι επιμελητές επέλεξαν να διατηρήσουν ορισμένα εκ των προϕορικών στοιχείων της διάλεξης. Επιπροσθέτως, με σεβασμό στην αμεσότητα του λόγου του S. Moscovici, καθώς και λόγω έλλειψης πρόσβασης στις πρωτογενείς πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για εκείνη τη διάλεξη, δεν έγιναν βιβλιογραϕικές παρεμβάσεις (π.χ. αριθμοί σελίδων).