ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της κρίσης στην Ελλάδα. Σύγχρονες προκλήσεις μια δεκαετία μετά - Μαρής Γεώργιος; Λιαργκόβας Παναγιώτης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Έχει περάσει πλέον της μιας δεκαετίας από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μιας κρίσης που άϕησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην πολιτική, οικονομική και εν γένει κοινωνική ζωή της χώρας. Από τη μία πλευρά, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας, η πτώση της οικονομικής μεγέθυνσης, η αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού καθώς και η αύξηση των δημοσιών χρεών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της ευημερίας των πολιτών τα τελευταία δέκα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές διαστάσεις της κρίσης, η διαϕθορά, το πελατειακό κράτος, η αδιαϕάνεια των αποϕάσεων, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ο έντονος και χρονοβόρος νομικισμός και η γραϕειοκρατία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του ίδιου του κράτους και επιδρούν αρνητικά στην αύξηση των επενδύσεων (Sklias & Maris 2013, Maris, Sklias & Maravegias 2022). Στη μέση όλων αυτών των προβλημάτων η ίδια η κοινωνία. Μια κοινωνία που συνεχίζει να ταλαιπωρείται σχεδόν καθημερινά. Η μείωση του κοινωνικού κεϕαλαίου, η αύξηση των ανισοτήτων και της ϕτώχιας δημιούργησαν ένα σχεδόν ασϕυκτικό περιβάλλον το οποίο, αν μη τι άλλο, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εμπιστοσύνης έναντι των πολιτικών θεσμών της χώρας.