ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΔΥΑΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ - Λιότζης Βαγγέλης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2024)
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 προκρίθηκε έντονα σε δημόσιες παρεμβάσεις η προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος με αφορμή την πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία. Σημαίνουσα θέση, στην εν λόγω συζήτηση, είχαν οι λεγόμενες θεωρίες για τον μεταπανδημικό κόσμο. Με την παρούσα προσπάθεια επιχειρείται η μελέτη ορισμένων εξ αυτών, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ευρύτερες κοινωνικές θεωρήσεις εντάσσουν την οπτική του φύλου. Παρά τις όποιες επιστημολογικές και μεθοδολογικές εξελίξεις στην έρευνα των έμφυλων σχέσεων, φαίνεται πως η από δεκαετίες επικρατούσα προσέγγιση της έμφυλης δυαδικότητας συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πλαίσιο για την ανάλυση κοινωνικών φαινομένων.