ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΡΞΙΣΜΟ - Μωραΐτης Γεώργιος; Γρόλλιος Βασίλης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2024)
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναλύσει κάποιες από τις σημαντικότερες αναγνώσεις που αφορούν το πώς οι πολιτικές κοινωνίες μεθοδεύουν την άρση των, ως τώρα, κυρίαρχων αλλοτριωτικών φαινομένων που οξύνθηκαν κατά την περίοδο της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης και άρα το πώς ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί μετά την πανδημία Covid-19. Τούτο λαμβάνει χώρα κυρίως μέσω της εξέτασης κάποιων σημαντικών κειμένων που γράφτηκαν με αφορμή το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Η παρούσα έρευνα έλκει τα μεθοδολογικά της εργαλεία και προϋποθέσεις από την παράδοση της κριτικής θεωρίας/πρώτη γενιά της Σχολής της Φρανκφούρτης, και από το διανοητικό της επίγονο, το μονοπάτι του λεγόμενου «Ανοιχτού Μαρξισμού». Εν τέλει, θέση μας είναι πως ο μεταπανδημικός κόσμος δεν μπορεί να είναι ούτε καλύτερος ούτε δικαιότερος, εφόσον συνεχίσει να βρίσκεται στον πυρήνα του ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής με τις κυρίαρχες ως σήμερα σχέσεις εξουσίας που αναπόφευκτα βασίζονται στην αλλοτρίωση και τον φετιχισμό του εμπορεύματος.