Η ανατίμηση του κοινωνικού παράγοντα στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία - ΜΠΕΚΡΙΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2025)
Στο παρόν άρθρο επιχειρείται μια αναδιάταξη των βασικών χαρακτηριστικών και στρατηγικών που έχουν αποτυπωθεί βιβλιογραφικά για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (εφεξής Κ.ΑΛ.Ο) με στόχο την αποτύπωση δύο βασικών προσεγγίσεων: την επανορθωτική και την μετασχηματιστική. Η επικέντρωση στο περιεχόμενο που αποδίδεται στον κοινωνικό παράγοντα σε κάθε μία από τις προσεγγίσεις, αποτέλεσε κριτήριο της ανωτέρω κατηγοριοποίησης εφόσον η βασική στόχευση του άρθρου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων της Κ.ΑΛ.Ο να επιφέρει κοινωνικές μεταβολές σε επίπεδο κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων, θεσμών και συστημάτων. Γι’ αυτόν τον σκοπό αξιοποιούμε τρία χαρακτηριστικά της θεωρίας της δομοποίησης, ως εκείνης της θεωρητικής προσπάθειας να συνδεθεί η ανθρώπινη δράση με τους θεσμούς και το κοινωνικό σύστημα, α) την νοηματοδοσία β) την κυριαρχία γ) την νομιμοποίηση. Η ιδέα είναι να επιχειρηθεί μία πρώτη σύζευξη αυτών των χαρακτηριστικών με βασικά γνωρίσματα που αποδίδονται στη δράση της Κ.ΑΛ.Ο με στόχο να ανοίξουν νέοι ερευνητικοί δρόμοι προς την κατεύθυνση μελέτης της σχέσης Κ.ΑΛ.Ο και ευρύτερων κοινωνικών μετασχηματισμών. Πιο συγκεκριμένα αναδεικνύουμε ότι η συνέπεια στον επανορισμό της οικονομίας, η ισχύς της δημοκρατικής αλληλεγγύης ως δεσμού και η νομιμοποίηση ενός τύπου αμφισβήτησης των υφιστάμενων κανόνων, αποτελούν κομβικά ζητήματα στο μετασχηματιστικό δυναμικό των εγχειρημάτων.