Μια Διεπιστημονική και Διεθνής Προοπτική για το Κοινωνικό Επιχειρείν - Laville, Jean-Louis; Eynaud, Philippe (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2025)
Το κείμενο αυτό επιχειρεί να αποσαφηνίσει τη σύνδεση μεταξύ της ιδέας της κοινωνικής επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, και των εννοιών του τρίτου τομέα, της κοινωνικής οικονομίας και της αλληλέγγυας οικονομίας, που προϋπάρχουν. Πρόκειται για όρους που εμφανίζονται και εναλλάσσονται στη διεθνή βιβλιογραφία και είναι γεγονός ότι η πιθανότητα σύγχυσης είναι υπαρκτή. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, η παρούσα συμβολή αποσκοπεί στη διάκριση μεταξύ των τριών αυτών προσεγγίσεων, εξετάζοντας τον τρόπο που εμφανίζεται η κοινωνική επιχείρηση στον τρίτο τομέα, στην κοινωνική οικονομία και στην αλληλέγγυα οικονομία. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν τα σημαντικότερα ζητήματα στις εννοιολογήσεις, τα οποία κυμαίνονται από τον εθνοκεντρισμό έως το άνοιγμα στον πολιτισμικό πλουραλισμό. Περαιτέρω, πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε σε μερικά ιστορικά ορόσημα. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να οριοθετηθεί το έδαφος και ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα το υπόβαθρο στο οποίο αναδύθηκε η κοινωνική επιχείρηση, αντιπαραθετικές εκδοχές της οποίας παρουσιάζονται στη συνέχεια στα τρία μέρη του παρόντος.