Η εμπιστοσύνη ως κοινωνικό συναίσθημα - Δεμερτζής Νίκος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2015)
Μολονότι συνδέονται, οι έννοιες του κοινωνικού κεφαλαίου και της εμπιστοσύνης εξακολουθούν να περιβάλλονται από ασάφεια και εναντιωματικές θεωρήσεις. Στο άρθρο αυτό εξετάζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές της ορθολογικής και της κοινωνιολογι- κής-πολιτισμικής θεώρησης της εμπιστοσύνης και υποστηρίζεται ότι, σε τελευταία ανάλυση, η ‘εμπιστοσύνη’ έχει νόημα όταν ιδωθεί ως κοινωνικό συναίσθημα παρά ως ωφελιμιστικός υπολογισμός γνωστικού τύπου. Επίσης, γίνεται χρήση ποσοτικών και ποιοτικών ερευνητικών αποτελεσμάτων στα οποία αποτυπώνεται μέρος του θεωρητικού πλαισίου και από τα οποία εμφαίνεται ότι η νεολαία στην Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από υψηλό κοινωνικό κεφάλαιο και κοινωνική εμπιστοσύνη, κάτι που ισχύει εξάλλου και για τον γενικό πληθυσμό.