Θετικό και αρνητικό κοινωνικό κεφάλαιο και η άνιση ανάπτυξη της κοινωνίας πολιτών στη νοτιοανατολική Ευρώπη - Σωτηρόπουλος Δημήτρης Α. (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2015)
Το άρθρο αυτά εξετάζει εναλλακτικές αντιλήψεις για το κοινωνικό κεφάλαιο και παρουσιάζει εμπειρικά ευρήματα από ε’ρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία, τη FYROM, τη Σερβία-Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία. Επιχειρείται μια εννοιολογική διάκριση μεταξύ θετικού και αρνητικού κοινωνικού κεφαλαίου ενώ τονίζονται οι διαφορε’ς των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το θετικό κοινωνικό κεφάλαιο είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας πολιτών και για τη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας· ωστόσο, σε δημοκρατικά καθεστώτα είναι επίσης αναμενόμενο ε’να ορισμε’νο επίπεδο δυσπιστίας προς τους θεσμούς. Το άρθρο αξιολογεί, επιπλέον, εναλλακτικές στρατηγικές για την ανάπτυξη κοινωνικού κεφαλαίου στις μετα-κομ- μουνιστικές κοινωνίες, πράγμα που απαιτεί έναν συνδυασμό πολλαπλών στρατηγικών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.