Ανισότητα και ϕτώχεια στην εποχή της κρίσης, 2008-2013 - Καπλάνογλου Γεωργία (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2016)
Μεταξύ όλων των αναπτυγμένων χωρών η Ελλάδα είναι εκείνη που αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ύϕεση εξαιτίας της κρίσης και των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής, με τη μείωση του ΑΕΠ της να ϕτάνει αθροιστικά το 30% από το 2008. Τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την καταναλωτική δαπάνη τους κατά ανάλογο ποσοστό, το οποίο σε πραγματικούς όρους προσεγγίζει και αυτό το 30%. η μελέτη αυτή αξιοποιεί τα στοιχεία των Ερευνών οικογενειακών προϋπολογισμών (Εοπ) για να τεκμηριώσει τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην εξέλιξη της ανισότητας και ϕτώχειας στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης μέχρι το 2013, το έτος δηλαδή για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσϕατα διαθέσιμα στοιχεία. Σε αντίθεση με τις περισσότερες υπάρχουσες εργασίες, οι οποίες μελετούν την εισοδηματική ανισότητα και ϕτώχεια, η μελέτη αυτή εξετάζει την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ενσωματώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επίπτωση της κρίσης και της λιτότητας στο πραγματικό επίπεδο διαβίωσης. Επιπλέον αναλύουμε την ανισότητα και τη ϕτώχεια όχι με βάση προσομοιώσεις των πρόσϕατων πολιτικών σε παλαιότερες βάσεις δεδομένων, αλλά με βάση τα πιο πρόσϕατα στατιστικά μικρο-δεδομένα που συλλέχθηκαν από την ΕλΣΤΑΤ το 2013 και ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς το 2013 είναι το έτος με την ισχυρότερη συσσωρευμένη ύϕεση από την αρχή της κρίσης και υπ’ αυτή την έννοια αντανακλά το πλήρες εύρος των συνεπειών των πολιτικών λιτότητας στα ελληνικά νοικοκυριά.