Κράτος και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: Δημόσιες πολιτικές και θεσμικές προσαρμογές 1950-2016 - Λαμπροπούλου, Μαντώ (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2019)
Σκοπό του παρόντος άρθρου αποτελεί η διερεύνηση της διαδικασίας αλλαγής των δημόσιων πολιτικών στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κατά την περίοδο 1950-2016 και η αποτύπωση των επιπτώσεών τους σε όρους θεσμικών προσαρμογών. Οι δημόσιες πολιτικές για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ακολουθούν ιστορικά διακριτές φάσεις και παραπέμπουν σε διαφορετικά πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών του κράτους και της αγοράς. Το υπόδειγμα της κρατικά ελεγχόμενης παραγωγής και παροχής τείνει σταδιακά να μετατοπίζεται προς σχήματα τα οποία ενσωματώνουν υψηλότερο βαθμό εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, ενώ αντίστοιχα το περιεχόμενο και η στόχευση των πολιτικών μετακινούνται από το πεδίο της κρατικοποίησης σε αυτό της ιδιωτικοποίησης. Κεντρική υπόθεση εργασίας αποτελεί η πρόταση ότι οι εν λόγω μετασχηματισμοί δεν συνιστούν μια γραμμική διαδικασία, αλλά εμφανίζουν ασυνέχειες και αποκλίσεις, οι οποίες αποτυπώνονται στη φύση και στη λειτουργία των θεσμών. Διερευνώντας τον τρόπο θεσμοποίησης των δημόσιων πολιτικών και, αντίστροφα, την επιρροή των θεσμών στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτικής, το άρθρο επιχειρεί τον εντοπισμό και την ερμηνεία των σημείων αλλαγής πολιτικής και των αντίστοιχων προσαρμογών του θεσμικού περιβάλλοντος στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.