Ανατροπές και Ανακατατάξεις στην Κορυφή της Εισοδηματικής Πυραμίδας στα Χρόνια της Κρίσης - Γιαννίτσης, Αναστάσιος; Ζωγραϕάκης, Σταύρος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2018)
Στη διάρκεια της κρίσης συντελούνται εξαιρετικά μεγάλες ανακατατάξεις και μεταβολές στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε τις εισοδηματικές ανατροπές που καταγράϕονται στην κορυϕή της εισοδηματικής ιεραρχίας, αναλύοντας το πλουσιότερο χιλιοστημόριο της κατανομής εισοδήματος στο διάστημα 2008-2012. Η οικονομική κρίση έχει δείξει ότι και στην κορυϕή τα πράγματα δεν είναι ακίνητα και παγωμένα. Κάποια νοικοκυριά κατορθώνουν να διατηρήσουν τα υψηλά τους εισοδήματα ανέπαϕα, κάποια άλλα μετρούν μεγάλες απώλειες, ενώ τέλος μια νέα και πολύ πλούσια ανερχόμενη ομάδα νοικοκυριών θα καταλάβει τις κενές θέσεις που άϕησαν τα προηγούμενα νοικοκυριά στα υψηλότερα δεκατημόρια, αν και με χαμηλότερο ύψος εισοδήματος. Η επικέντρωση στις εξελίξεις στο ανώτατο εισοδηματικό στρώμα θα ϕωτίσει πλευρές της ανακατάταξης των εισοδημάτων που δεν έχουν άλλοτε εξεταστεί.