Η ρουσσωϊκή ερμηνεια της Θεωρίας της Δικαιοσύνης - Μανωλάτος, Αλέξανδρος Γρηγόριος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2021)
Εκκινώντας αυτή την ερμηνεία του Rousseau ως φιλελεύθερου στοχαστή και πρόδρομου του Kant, επιχειρώ να διερευνήσω την επιρροή της ρουσσωϊκής σκέψης στη ρωλσιανή πολιτική φιλοσοφία. Αναλύω πώς αντιλαμβάνεται ο Rawls την ιδέα της πολιτικής φιλοσοφίας ως «ρεαλιστικής ουτοπίας» και πώς τη συνδέει με τη φιλοσοφία του Rousseau. Υποστηρίζω ότι και οι δύο στοχαστές μοιράζονται μια κοινή αντίληψη για την ανθρώπινη φύση, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια «ρεαλιστική» και συνάμα «ουτοπική» πολιτική θεωρία. Παράλληλα αναδεικνύω τον ρόλο του αυτοσεβασμού ως του κυριότερου πρωταρχικού αγαθού στη ρωλσιανή θεωρία και πώς αντανακλά την ιδέα της υγιούς φιλαυτίας (amour-propre). Υποστηρίζω τέλος ότι η κριτική του Rawls στον ωφελιμισμό δεν βασίζεται μόνο σε καντιανές προκείμενες αλλά στηρίζεται και σε επιχειρήματα που αντλεί από το ρουσσωϊκό έργο.