Μια μεθοδολογική προσέγγιση εναλλακτικών πολιτισμικών χαρτών με βάση τις αξίες - Παπαδούδης, Γιώργος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2021)
Η διερεύνηση επικεντρώνεται στη μεθοδολογία κατασκευής εναλλακτικών πολιτισμικών χαρτών με βάση ατομικές αξιακές συντεταγμένες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και αντίστροφα. Ο παγκόσμιος πολιτισμικός χάρτης των Inglehart & Welzel όπως και ο νέος πολιτισμικός χάρτης του κόσμου του Welzel χρησιμοποιούνται ως μεθοδολογικά παραδείγματα, τα οποία αποτυπώνουν αξιακές τιμές σε δύο διαστάσεις για κάθε κοινωνία που διερευνάται από την Παγκόσμια Έρευνα Αξιών (WVS) και τη Μελέτη για τις Ευρωπαϊκές Αξίες (EVS). Η ανάλυση διεξάγεται κατά κανόνα με την προτεινόμενη από την WVS μεθοδολογία ακολουθώντας την αυστηρά αλλά και σε ένα βαθμό πειραματικά. Τα δεδομένα για τις αξίες μετασχηματίζονται σε συντεταγμένες δισδιάστατων χαρτών (παραδοσιακές έναντι ορθολογικών αξιών και αξίες επιβίωσης έναντι αξιών αυτοέκφρασης & ιερών αξιών έναντι κοσμικών αξιών και αξιών υπακοής έναντι αξιών χειραφέτησης) με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται υψηλή συγκρισιμότητα στο χώρο και το χρόνο. Κεντρικό ζήτημα για τη διερεύνηση αποτελούν οι μέθοδοι και οι τεχνικές που συντηρούν, μειώνουν ή ενισχύουν αυτήν ακριβώς τη συγκρισιμότητα.