Η αξιωματική αντιπολίτευση για τα Μνημόνια (2010-2018): ανάλυση λόγου των αρχηγών - Ταστσόγλου, Μιχάλης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Το 2018 η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του Γ’ Μνημονίου Κατανόησης. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε ένας κύκλος οικονομικών προγραμμάτων νεοφιλελεύθερων καταβολών που εφαρμόζονταν ρητά απ’ όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2018. Όμως, εκτός από τις κυβερνήσεις, η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να οικοδομήσει ένα corpus οικονομικών πολιτικών σε αντίθετη ιδεολογική κατεύθυνση από εκείνη των Μνημονίων. Η τρέχουσα έρευνα φιλοδοξεί μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων στοιχείων των Λόγων των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδείξει τις μεταξύ τους συγκλίσεις κι αποκλίσεις. Τα ερωτήματα που θέτει η ανάλυση Λόγου αφορούν τους άξονες (υποκείμενα, αντικείμενα, έννοιες, θεματικές), τις σχέσεις (σχέσεις διαφοράς, σχέσεις εξουσίας) και τις δηλώσεις (στρατηγικές άντλησης νομιμοποίησης και είδη δηλώσεων). Σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει αν η εκάστοτε αντιπολίτευση αρκείτο απλά σε αρνητική κριτική, ή αν, εκτός αυτής, προσπαθούσε να οικοδομήσει και το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση.