Κοστούμια, γραβάτες και μπλε κολάρα στην κάλπη: αποτυπώσεις της ταξικής ψήφου 2014-2019. - Μπιθυμήτρης, Γιώργος; Σπυροπούλου, Βίβιαν; Κληρονόμος, Νίκος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην εξέταση βασικών όψεων της ταξικής ψήφου κατά την περίοδο 2014-2019. Η έννοια της ταξικής ψήφου δεν παραπέμπει εδώ σε μία καθολική ερμηνεία της εκλογικής συμπεριφοράς με βάση ένα και μόνο κριτήριο (εν προκειμένω την κοινωνική τάξη), αλλά αναφέρεται σε εκείνο το τμήμα του εκλογικού σώματος, του οποίου η ταξική θέση σχετίζεται σημαντικά με την εκλογική προτίμηση. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται, ενώ επιβεβαιώνουν τη συμβατική σοφία περί της μεσοστρωματικής υπεροχής της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα στοιχειοθετούν αλλαγές στην ταξική ταυτότητα και την ψήφο των εργατικών στρωμάτων. Σε ένα πλαίσιο περαιτέρω εξατομίκευσης της εργασιακής ρύθμισης, παρατεταμένης οργανωτικής και πολιτικής αποδιοργάνωσης των συνδικάτων, αλλά και υποχώρησης της οργανωμένης παρέμβασης από την Αριστερά, η συντηρητική στροφή στα χαμηλότερα κλιμάκια της ταξικής ιεραρχίας, ίσως αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας της μετα-υφεσιακής εκλογικής γεωγραφίας της χώρας.