Πολιτικός λαϊκισμός και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η περίοδος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής - Ψυχάλης, Μάριος; Μαραβέγιας, Ναπολέων (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Ο λαϊκισμός δανείζεται ένα χαρακτηριστικό των ρευστών, δηλαδή την προσαρμογή τους στο εκάστοτε περιβάλλον, σε αντίθεση με τα στερεά. Στην οικονομία ο λαϊκισμός όχι μόνο αμφισβητεί τον ορθολογισμό και την οικονομική ορθοδοξία, αλλά επιδιώκει την ικανοποίηση συμφερόντων που απομακρύνονται από την έννοια της κοινωνικής ευημερίας. Οικονομικός λαϊκισμός, νομισματικός λαϊκισμός, δημοσιονομικός λαϊκισμός, μακροοικονομικός λαϊκισμός, αποτελούν εκφάνσεις του λαϊκισμού στην οικονομική επιστήμη. Σε αυτό το άρθρο αφού περιγράψουμε το θεωρητικό πλαίσιο του λαϊκισμού, συνδέοντας την θεωρία της πολιτικής επιστήμης και της οικονομικής επιστήμης, περιγράφουμε τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις κατά την περίοδο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, με σκοπό την αντιμετώπιση του λαϊκισμού. Η δημόσια διοίκηση καλείται να εφαρμόσει δημόσιες πολιτικές, όντας ο εκτελεστικός βραχίονας, που θεμελιώνονται τόσο στην πολιτική επιστήμη όσο και στην οικονομική επιστήμη, απαλλαγμένες από επιδράσεις του λαϊκισμού, καθώς η βιβλιογραφία έχει επαληθεύσει ότι μακροχρόνια, κάθε είδος λαϊκισμού οδηγεί στην μείωση της κοινωνικής ευημερίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι κατά την περίοδο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση που έχουν επιτύχει την μείωση κάθε είδους λαϊκισμού, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται θετικά αποτελέσματα την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.