Από το κράτος του δήμου στο πελατειακό κράτος. Μια πολιτική ερμηνεία του ελληνικού ζητήματος κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, 2010-2020 - Tsirigotis, Dionysios (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2022)
Σύνοψη: Αντικειμενικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση-ερμηνεία των κοινωνικοπολιτικών αιτίων της Ελληνικής πολιτικό-οικονομικής κρίσης κατά την περίοδο 2010-2020. Αφορμώμενοι από τις αφετηριακές αρχές της συγκρότησης του Ελληνικού κράτους θα καταδείξουμε την αξονική αιτία της πολιτικής-πολιτειακής δυσμορφίας και λειτουργικής του ανεπάρκειας. Η εν λόγω αιτία συνίσταται στην κατάλυση της θεμελιακής ιδιοσυστασίας του ελληνισμού, δηλαδή της οργάνωσης των πολιτών σε δήμο που αυτοκυβερνάται, με απότοκο την ιδιοποίηση της πολιτικής εξουσίας/κράτους από τις πολιτικές δυνάμεις/κόμματα. Ως εκ τούτου οι μακροχρόνιες διαθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας, όπως η έλλειψη οικονομικής ανταγωνιστικότητας και η δημοσιονομική κακοδιαχείριση, δεν συνιστούν τις γενεσιουργές αιτίες της συγκαιρινής κρίσης, αλλά τα αιτιατά του τρόπου οργάνωσης-λειτουργίας του Ελληνικού κράτους. Συναφώς η κεντρική υπόθεση εργασίας συνιστάται στο εάν και σε ποιο βαθμό η εγκαθίδρυση πελατειακών δικτύων από τα κόμματα που μονοπωλούν την εξουσία, αποτελεί τη μείζονα στρατηγική τους για την ανάρρηση τους στον κυβερνητικό θώκο δημιουργώντας κομματικούς «στρατούς» και συντελεί στην αδυναμία εκπλήρωσης των στοιχειωδών αναγκών της κοινωνίας. Abstract: The aim of this study is to analyze and interpret the socio-political causes of the Greek political-economic crisis in the period 2010-2020. Starting from the initial principles of Greek state formation, we will demonstrate the main cause of the deformation of the political state and its functional inadequacy. This cause consists in the overthrow of the fundamental nature of Hellenism, i.e. the organization of citizens in a community that governs itself, resulting in the appropriation of political power/state by political parties. Therefore, the long-term structural weaknesses of Greece, such as the lack of economic competitiveness and fiscal mismanagement, are not the causes of the current crisis, but the causes of the organization of the Greek state. The establishment of client networks by the parties that monopolize political power is their main strategy for rising to power by creating party "armies", and contributes to the failure to meet the basic needs of society.