Εθνικές Εκλογές 17ης Νοεμβρίου 1974: : «Μεταπολίτευση» και τηλεοπτικοποίηση του εκλογικού ανταγωνισμού - Σιώμος, Θωμάς (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2024)
Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της πρώτης μεταπολιτευτικής εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Νοεμβρίου 1974, ως προσπάθεια θεσμικής τηλεοπτικοποίησης του εκλογικού ανταγωνισμού. Η Ελλάδα μετά από μία δεκαετία χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις (συμπεριλαμβανομένης της επταετούς δικτατορίας των Συνταγματαρχών) διεξάγει τις πρώτες εθνικές εκλογές σε ένα πλαίσιο που αντανακλά τους πολιτικούς κι επιτελεστικούς όρους της μεταπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται η σημασία της μετάβασης του εκλογικού ανταγωνισμού από τις «πλατείες» στο τηλεοπτικό στούντιο που γίνεται με δομημένο και στοχευμένο θεσμικό τρόπο. Εξετάζεται και αναλύεται ο λόγος των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης μετάβασης ενώ ταυτόχρονα συγκροτείται ένα χρονικό γύρω από τη δεδομένη πολιτική στιγμή που θα μπορούσε να δράσει εξηγητικά για το ρόλο και τη σημασία που αποκτά η τηλεόραση στην πολιτική επικοινωνία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.