Fake news, fact-checking και προπαγάνδα στον κοινοβουλευτικό λόγο - ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2024)
Ο δημόσιος διάλογος και η ακαδημαϊκή έρευνα αξιοποιούν τις διαδικασίες διακρίβωσης ειδήσεων και ελέγχου πολιτικών δηλώσεων (fact checking) με στόχο στην αντιμετώπιση του παραποιημένου περιεχομένου. Ωστόσο, φαίνεται να παραγνωρίζεται η ανάγκη όσο και η δυνατότητα συμβολής αυτών των διαδικασιών και στην κατάδειξη της αφοριστικής, καταγγελτικής και ουσιωδώς προπαγανδιστικής χρήσης του όρου «fake news» στον πολιτικό λόγο. Σε αυτή τη βάση μελετήσαμε σχετικές αναφορές στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και εντοπίσαμε προπαγανδιστικούς τροπισμούς του κοινοβουλευτικού λόγου που εδράζονται στην αποσύνδεση των καταγγελιών περί παραποίησης ή ψευδοποίησης από την λογική προϋπόθεση της ρητής και τεκμηριωμένης διακρίβωσής τους