ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - Οικονόμου, Δημήτριος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2024)
Περίληψη Η θρησκεία έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ζωή των Αμερικανών, από τον καιρό του αποικισμού του Νέου Κόσμου, καθώς συνέβαλε στην οικοδόμηση της κοσμοθεωρίας ότι είναι το εκλεκτό έθνος που έχει αποστολή να δημιουργήσει τη «Νέα Ιερουσαλήμ» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να σώσει τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό σύνταγμα υποστηρίζει τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, εντούτοις η θρησκεία είναι μέρος της πολιτικής και πολιτισμικής ταυτότητας των ΗΠΑ. Η παρούσα εργασία θα προσπαθήσει να διερευνήσει την επιρροή της θρησκείας στην εσωτερική πολιτική κατάσταση των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην περίοδο διακυβέρνησης του Ντόναλτ Τράμπ. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι Ευαγγελικοί και η Νέα Χριστιανική Δεξιά προκειμένου να εξεταστεί πώς και σε ποιο βαθμό επηρέασαν την εκλογική αναμέτρηση το 2016 και την μετέπειτα διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης. Λέξεις κλειδιά: ΗΠΑ, θρησκεία, Ευαγγελικοί, διακυβέρνηση Τράμπ, εκλογές.