ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ; Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ - Παρσάνογλου, Δημήτρης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2024)
Το παρόν κείμενο επιχειρεί έναν κριτικό αναστοχασμό γύρω από αλλαγές, δυνατότητες ή και κινδύνους, που έχουν περιγραφεί και συζητηθεί εδώ και κάποιες δεκαετίες στο πλαίσιο της κοινωνιολογίας της εργασίας και που το συμβάν της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο με τρόπο επιτακτικό. Το βασικό ερώτημα που τίθεται στο παρόν κείμενο είναι διττό: σχετίζεται τόσο με το κατά πόσο η ίδια η πανδημία επέφερε αλλαγές στην εργασία, όσο και με το αποτύπωμα που οι αλλαγές αυτές μπορούν να αφήσουν σε βάθος χρόνου. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, η πανδημία επέβαλε αλλαγές σε τρία πεδία που αφορούν στην οργάνωση και στις συνθήκες εργασίας: αναμφίβολα και πρωτίστως στη χρήση τεχνολογικών μέσων, στον εργασιακό χώρο και χρόνο και στη σύνδεση εργασίας και αμοιβής ή στην εν γένει (περαιτέρω) επισφαλειοποίηση της εργασίας.