Κοινωνικά κινήματα και ποικίλες οικονομίες: μια συμπληρωματική προσέγγιση για την κατανόηση της ΚΑΛΟ μέσα από παραδείγματα εγχειρημάτων σε Αθηνά και Ισταμπούλ - ΓΚΑΓΚΕΛΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2025)
Η ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας [ΚΑΛΟ] τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαϕέρον διαϕόρων κλά- δων, συνδέοντας τις μετασχηματιστικές της ιδιότητες με θεωρίες κοινωνικής αλλαγής. Ωστόσο, οι θεωρίες κοινωνικών κινημάτων [ΘΚΚ], που εστιάζουν στις διαδικασίες κινητοποίησης, συχνά παραβλέπουν τις εναλλακτικές μορϕές συλλογικής δράσης της ΚΑΛΟ, ενώ η θεωρία των ποικίλων οικονομιών [ΘΠΟ], που αναδεικνύει την ΚΑΛΟ ως μετασχηματιστικό παράδειγμα, δεν συνδέεται επαρκώς με την ανάλυση του πολιτικού πλαισίου. Στόχος του άρθρου είναι να διερευνήσει τη συμπληρωματικότητα αυτών των δύο προσεγγίσεων στη μελέτη της ΚΑΛΟ, συνδυάζοντας το αναλυτικό εργαλείο των ‘πολιτικών ευκαιριών’ που προέρχεται από τις ΘΚΚ. Μέσω εμπειρικής έρευνας στην Αθήνα και την Ισταμπούλ, το άρθρο εξετάζει πώς οι πολιτικές συνθήκες επηρεάζουν την εξέλιξη της ΚΑΛΟ σε διαϕορετικά κοινωνικοπολιτικά πλαίσια, επιχειρώντας να εντάξει αυτή την επίδραση στο μικρο-επίπεδο ανάλυσης της ΘΠΟ, που επικεντρώνεται στις καθημερινές πρακτικές και τις τοπικές δυναμικές της ΚΑΛΟ. Το άρθρο προτείνει ότι η ενσωμάτωση των ‘πολιτικών ευκαιριών’ στη ΘΠΟ μπορεί να προσϕέρει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της ΚΑΛΟ, αναδεικνύοντας πώς το πολιτικό πλαίσιο διαμορϕώνει στρατηγικές συλλογικής δράσης και επηρεάζει την ανάπτυξη των εγχειρημάτων.