ΤΕΥΧΟΣ 44 - ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - Λιότζης, Βαγγέλης (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2024)
Στις 5 Μαΐου 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε, τυπικά, το τέλος της υγειονομικής κρίσης, ανακοινώνοντας πως η πανδημία Covid-19, την οποία είχε επίσημα χαρακτηρίσει έτσι στις 11 Μαρτίου 2020, δεν αποτελεί πια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Από την έναρξή της έως τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της έως σήμερα, η εν λόγω παγκόσμια κρίση έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, επιφέροντας εκτεταμένες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές, αναδιαμορφώνοντας κοινωνίες, πολιτικά συστήματα και διαπροσωπικές δυναμικές με τρόπο βαθύ και περίπλοκο. Η διαχείριση της πανδημίας δοκίμασε την ικανότητα και αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις που προέκυψαν, συμπεριλαμβανομένων της ανάγκης εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας και διαχείρισης των υπό πίεση δομών και συστημάτων. Τα έκτακτα μέτρα εγκλεισμού, οι περιορισμοί μετακίνησης και η, εκ των πραγμάτων, κοινωνική και φυσική αποστασιοποίηση διατάραξαν τις μέχρι τότε ισχύουσες κοινωνικές νόρμες και ανθρώπινες σχέσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της αποξένωσης, της μοναξιάς και του άγχους.