Η εκλογική αποχή στην Ελλάδα: 2000-2009 - Βασιλόπουλος, Παύλος; Βερναρδάκης, Χριστόφορος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2015)
Παρότι τα ποσοστά εκλογικής συμμετοχής στην Ελλάδα κινούνταν για πολλά χρόνια οε υψηλά επίπεδα, αυτή η τάση φαίνεται να αλλάζει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και έπειτα. Σκοπός της μελέτης είναι η ανάλυση του πρόσφατου για τη χώρα μας φαινομένου της αποχής μέσω δύο διακριτών μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Στο πρώτο μέρος εστιάζουμε στη συγκριτική ανάλυση των απεχόντων από τις εθνικές εκλογές κατά το διάστημα 2000-2009, εξετάζοντας αν η αυξανόμενη αποχή είναι αποτέλεσμα της μείωσης της εκλογικής συμμετοχής οε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή κατανέμεται ομοιόμορφα οε ολόκληρο το εκλογικό σώμα. Στο δεύτερο μέρος κατασκευάζουμε ένα μοντέλο λογιστικής παλινδρόμησης στο οποίο σταθμίζεται ένας μεγάλος αριθμός κοινωνικών και ατομικών-ψυχολογικών παραγόντων, με στόχο να απαντήσουμε στο γιατί οι ψηφοφόροι απείχαν από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όπου παρατηρήθηκε σημαντική κάμψη των ποσοστών συμμετοχής.