Όψεις του πολιτισμικού αντιαμερικανισμού στη μεταπολεμική περίοδο: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η ελληνική περίπτωση - Λιαλιούτη, Ζηνοβία (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2015)
Το άρθρο εστιάζει στην πολιτισμική συνιστώσα του αντιαμερικανισμού, με σημείο αναφοράς τΐ] μεταπολεμική Ευρώπη. Επιχειρούμε να αναδείξουμε τις ιστορικές καταβολές του αντιαμερικανισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τη γερμανική και τΐ] γαλλική περίπτωση· εξετάζεται δε και η ελληνική περίπτωση, με έμφαση στην περίοδο που ακολουθεί την εξαγγελία του Δόγματος Truman και του Σχεδίου Marshall έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εγγράφεται η παρούσα μελέτη είναι η σχέση εξαμερικανισμού-αντιαμερικανισμού όπως αναπτύσσεται στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.