Κοινωνικό κεφάλαιο: Μεταξύ θεωρητικής σαφήνειας και σύγχυσης - Κονιόρδος, Σωκράτης Μ. (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2015)
Στην παρούσα εργασία επιδιώκω να προσδιορίσω ορισμε'νους βασικούς τρόπους εννοιο- λόγησης του κοινωνικού κεφαλαίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους -πλην όμως διαφορετικούς- με τους οποίους η ε'ννοια αυτή έχει εφαρμοστεί. Ξεκινώ με μία αναδρομή στις καταβολές της έννοιας του κοινωνικού κεφαλαίου όπου ακροθιγώς γίνεται αναφορά στους Tocqueville, Marx, Durkheim, Weber, Hanifan, Jacobs και Loury. Στη συνέχεια, ακολουθεί μία συνοπτική κριτική παρουσίαση των σχετικών απόψεων των πιο σημαντικών κατά τη γνώμη μου συγγραφέων στο πεδίο αυτό, δηλαδή των Ρ. Bourdieu, J. S. Coleman, A. Portes και R. Putnam. Επιδιώκω να δείξω τον κατακερματισμό των διαφορετικών προσεγγίσεων και τις δυσχέρειες της επιστημονικής συζήτησης. Αυτή την τελευταία τη συνδέω και με την υιοθέτηση της έννοιας του κοινωνικού κεφαλαίου από διεθνικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, και ε'τσι την ιδεολογικοποίησή της. Τέλος διατυπώνω μία σκέψη για την άρση αυτής της σύγχυσης και του κατακερματισμού.