Κοινωνικό κεφάλαιο και συλλογική δράση: Επιπτώσεις σε οικονομικές δομές, επιδόσεις και μεταρρυθμίσεις: Η ελληνική εμπειρία - Καζάκος, Πάνος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2015)
Το άρθρο αυτό εξετάζει ζητήματα οικονομικών δομών, επιδόσεων και μεταρρύθμισης στην Ελλάδα προσφεύγοντας στα θεωρητικά πλαίσια του κοινωνικού κεφαλαίου και της συλλογικής δράσης τύπου Olson. Υποστηρίζει ότι παραδοσιακές αξίες και πελατειακοί τρόποι πολιτικής διάδρασης που συνυφαίνονται με αυτε'ς εξηγούν σε σημαντικό βαθμό γιατί, περίπου ως τα τε'λη της δεκαετίας του 1960, διογκώθηκε ο τομέας των αυταπασχο- λουμένων, υπερίσχυσε η μικρή οικογενειακής μορφής επιχείρηση, επικράτησε χαμηλός βαθμός εμπιστοσύνης σε θεσμούς (και στην αγορά!) και το κράτος ανέλαβε μεγάλες παραγωγικές πρωτοβουλίες για να ξεπεράσει τους περιορισμούς της μικρό επιχειρηματικότητας. Μετά τη δεκαετία του 1960, οι παραδοσιακές αξίες και τα πελατειακά δίκτυα ενώθηκαν με ορθολογική δράση οργανωμένων συμφερόντων (και πολιτικών) για να αυξήσουν την πίεση στη δημόσια οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν μια εντυπωσιακή συσσώρευση χρεών και εκτεταμένη προσοδοθηρία. Το καθιερωμένο μοντέλο αντιμετωπίζει σήμερα ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον που απαιτεί από αυτό να προσαρμο- σθεί στους περιορισμούς των ανοιχτών αγορών και του ανταγωνισμού.