Eισαγωγή στην επιστημολογία των κοινωνικών αναπαραστάσεων και την ψυχολογία του κοινωνικού μέσω της σκέψης του Serge Moscovici - Χρηστάκης, Νικόλας; Καλαμπαλίκης, Νίκος (Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 2017)
Η μελέτη των κοινωνικών αναπαραστάσεων και της κοινωνικής σκέψης αποτελεί σύμφωνα με τον Serge Moscovici θεμελιώδη αποστολή της κοινωνικής ψυχολογίας και προνομιούχο τρόπο κατανόησης κάθε συλλογικού φαινομένου. Με βάση την επιτελεστική και αμείωτα κοινωνική φύση κάθε διαδικασίας νοήματος, σκέψης και συμβολικής πρακτικής (θρησκευτικής, επιστημονικής, πολιτικής, σχεσιακής…), οι κοινωνικές αναπαραστάσεις βρίσκονται στον πυρήνα της ίδιας της κατασκευής και της εμπειρίας του κοινωνικού, της ψυχοκοινωνικής ύπαρξης και της εξέλιξης των ατομικών και συλλογικών υποκειμένων, επιτρέποντας στα πρόσωπα την καθημερινή συνύπαρξη, ανταλλαγή, επικοινωνία και δράση στις πολύπλοκες κοινωνίες μας.