H Μαργαρίτα Γιουρσενάρ και η σύγχρονη Ελλάδα - Fréris, Georges (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2017)
Μελέτη που εξετάζει τις σχέσεις της ελληνοθρεμμένης γαλλόφωνης συγγραφέως, της Μαργαρίτας Γιουρσενάρ, με τη σύγχρονη Ελλάδα, και τα γενικά στοιχεία πρόσληψης που διαφαίνονται στο έργο της, από τη μετάφραση των ποιημάτων του Κ.Καβάφη σε συνεργασία με τον Κ.Θ.Δημαρά, και τη σύντομη αλλά έντονη σχέση της με τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Ειδικότερα μελετάται η «επίδραση» του Α.Εμπειρίκου στη συγγραφή των ποιητικών της μονολόγων Φωτιές, στο έργο της Τα Όνειρα και η Τύχη καθώς στα Διηγήματα της Ανατολής, και του Κ.Καβάφη στο μυθιστόρημα της Ημερολόγιο Αδριανού. 0 μεν Εμπειρίκος στάθηκε αφορμή ν ανακαλύψει μια σύγχρονη Ελλάδα, μια χώρα όπου.η παράδοση του μύθου και το έντονο χριστιανικό αίσθημα σχηματίζουν ένα καταπληκτικό μείγμα, όπως ακριβώς η σκέψη και το όνειρο, η πίστη και ο παγανισμός, η Ψυχή και ο Έρωτας, στοιχεία που συναντά κανείς σε πολλές πτυχές του έργου της. 0 δε Κ.Καβάφης της απεκάλυψε τη δυνατότητα να διακρίνει το «παρόν» σκηνοθετώντας το «παρελθόν», να συνομιλεί με το χθες αναφερόμενη στο σήμερα, τακτική που χρησιμοποιεί την περίοδο της λογοτεχνικής της ωριμότητας.