Ο Οδυσσέας Ελύτης για την ποίηση: Η συνθετική και η αναλυτική άποψη του ποιήματος - Koutrianou, Elena (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2017)
Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να εξετάσει τις σκέψεις που εξέφραζε ο Οδυσσέας Ελύτης για το ποίημα ως όλον και για τα μέρη που το συνιστούν, ανιχνεύοντας τη θεωρητική προέλευση τους (OL απόψεις του στηρίζονται τόσο στις θεωρίες του Γκαστόν Μπασελάρ για την «προβολική ποίηση» όσο και σε υπερρεαλιστικές ιδέες), και εξετάζοντας την επεξεργασία τους από τον ποιητή στις δεκαετίες του 1940 και του 1950. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη μας, οι ιδέες του Ελύτη αφορούν στον ορισμό του ποιήματος ως (σύμπαντος και) ηλιακού συστήματος και στον προσδιορισμό της έκφρασης, με βάση και κανόνα αυτό που όρισε ως «πρισματική μορφή». Το συμπέρασμα μας είναι πως οι απόψεις αυτές οδήγησαν τον Ελύτη στη σύλληψη του ποιήματος ως κρυστάλλου ή πρίσματος, μία κεντρική μεταφορά που ενοποιεί τις ιδέες του για τη δημιουργική διαδικασία και που ο ίδιος χρησιμοποίησε με τις συνεχείς του αναφορές στην έννοια της «διαφάνειας», που προέρχεται από τη μεταφορά του κρυστάλλου, για να προσδιορίσει τους στόχους και τους όρους της τέχνης του.