Κοινοί τόποι του σαπφικού Ύμνου στην Αφροδίτη (Lobel-Page 1) και των ποιημάτων της Gaspara Stampa - Γρίβα Άννα (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2020)
Στο παρόν άρθρο επιχειρείται μια συγκριτική μελέτη του σαπφικού απ.1 (Lobel-Page 1) με τα ποιήματα της Gaspara Stampa (Rime di Madonna Gaspara Stampa. Plinio Pietrasanta, Venezia, 1554): η πολεμική γλώσσα του έρωτα, οι θεϊκές επιφάνειες και οι επικλήσεις προς το θείο που συναντώνται στην ποίηση της Stampa ανακαλούν συγκεκριμένες εκφραστικές επιλογές και θεματικά μοτίβα του σαπφικού απ.1. Έτσι, προκύπτει μια ευρεία απήχηση της σαπφικής ποίησης στην Ιταλίδα ποιήτρια, ενώ εξάγονται και ευρύτερα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο η Αναγέννηση επαναφέρει τη γυναίκα δημιουργό στο προσκήνιο, ως μια εκλεκτή των δυνάμεων που εξουσιάζουν τον έρωτα: η ερωτευμένη γυναίκα γίνεται εκ νέου επίκεντρο της άμεσης επικοινωνίας με το θείο και μπορεί με ελευθερία και τόλμη να στοχάζεται και να εκφράζει τον ψυχικό της κόσμο.