Biographies de femmes illustres pour enfants: : Vers un renouvellement de ce genre littéraire - Kanatsouli, Meni; Angelaki, Rosy-Triantafyllia (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2023)
Βιογραφίες διάσημων γυναικών για παιδιά: Προς μια ανανέωση αυτού του λογοτεχνικού είδους Στο άρθρο αυτό αναλύουμε 4 βιβλία βιογραφιών για παιδιά και εφήβους. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο ότι βιογραφούνται αποκλειστικά γυναίκες: οι τρεις πρώτοι τόμοι αποτελούν σειρά, τιτλοφορούμενη Good-Night Stories for Rebel Girls [Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες] (2016-2020) των Favilli και Cavallo. Το τέταρτο βιβλίο είναι το 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις και συ (2020) της Στέλλας Κάσδαγλη. Τα τέσσερα βιβλία τα εξετάζουμε υπό το φως της θεωρίας των βιογραφιών για το παιδικό και νεανικό κοινό καθώς επίσης των σπουδών φύλου και ειδικότερα σε σχέση με την ιστορία των γυναικών. Συνήθως οι βιογραφίες για παιδιά δίνουν έμφαση στη ζωή και στο έργο προσωπικοτήτων με σκοπό να τις υποδείξουν ως πρότυπα στο αναγνωστικό κοινό. Το ίδιο θα λέγαμε ότι συμβαίνει με τις βιογραφίες διακεκριμένων γυναικών που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε, εν τούτοις αυτό που τις διαφοροποιεί από τις βιογραφίες του παρελθόντος είναι ότι, καθώς παρουσιάζεται σε αυτά τα βιβλία μια αφάνταστη ποικιλία γυναικών, γυναικείων συμπεριφορών και επιλογών ζωής, η έννοια «πρότυπο» αποδυναμώνεται, επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Με άλλα λόγια, αυτή η πληθώρα γυναικείων τύπων δεν μας επιτρέπει να εικάσουμε προτεινόμενα γυναικεία μοντέλα, συνεπώς η πολλαπλότητα των βιογραφούμενων γυναικών δεν αποσκοπεί να χειραγωγήσει τους νεαρούς αναγνώστες, να τους κατευθύνει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων έμφυλων ρόλων, αλλά αντίθετα στοχεύει να τους δείξει τις πολλαπλές εκδοχές του γυναικείου φύλου.