Réflexions sur deux ouvrages tombés dans l’oubli : Les Grecs d’aujourd’hui (1979) de Vassilis Alexakis et Grèce (1976) de Mimica Cranaki - Lalagianni, Vassiliki (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2025)
Σκέψεις και προβληματισμοί για δύο ξεχασμένα έργα: Les Grecs d’aujourd’hui (1979) του Βασίλη Αλεξάκη και Grèce (1976) της Μιμίκας Κρανάκη Στη μελέτη αυτή μελετάμε τα βιβλία Les Grecs d’aujourd’hui (1979) του Βασίλη Αλεξάκη και Grèce (1976) της Μιμίκας Κρανάκη, δύο έργα που δεν έχουν καθόλου αναλυθεί από τους μελετητές των δύο συγγραφέων. Προσεγγίζονται ειδολογικά ζητήματα σε σχέση με τα δύο έργα, καθώς αυτά βρίσκονται στο σταυροδρόμι του δοκιμίου, του ιστορικού χρονικού και του ταξιδιωτικού οδηγού. Μελετάται επίσης ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται στα δύο έργα η ιστορία, η λαϊκή κουλτούρα και τα έθιμα της σύγχρονης Ελλάδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αφήγηση κομβικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας, καθώς έχει άμεση σχέση με τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις των δύο συγγραφέων.