0 Νικόλαος Μαυροκορδάτος επικριτής της Δημοκρατίας των Γραμμάτων - Bouchard, Jacques (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2017)
ΟΝικόλαος Μαυροκορδάτος (1680-1730), πρώτος Φαναριώτης πρίγκιπας της Μολδοβλαχίας, δημιούργησε στην αυλή του την πιο πλούσια βιβλιοθήκη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οξυδερκής και επίμονος αναγνώστης των δυτικών βιβλίων, ευνόησε με το παράδειγμα του την κριτική των έργων, τη μετάφραση και τη μίμηση τους και παρότρυνε τους οικείους του να δεχτούν θετικά τα πρωτόλεια του Διαφωτισμού.