Ο ελληνικός διαφωτισμός και η μεταβολή της πολιτισμικής θέσης των γυναικών - Denissi, Sophia (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2017)
Η εμφάνιση των πρώτων λόγιων Ελληνίδων της νεότερης εποχής στα τέλη του 18ου, αλλά κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ιδέες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Πρώτοι αποδέκτες των ιδεών αυτών υπήρξαν οι φαναριώτικοι κύκλοι και αυτοί των Ελλήνων λογίων. Στους κύκλους αυτούς συναντούμε τις πρώτες Ελληνίδες δημιουργούς (ποιήτριες και θεατρικές συγγραφείς), τις πρώτες μεταφράστριες, αλλά και τις πρώτες σκηνοθέτιδες και ηθοποιούς. Θεωρητικός των ιδεών που διέπουν αυτή την τεράστια επανάσταση για το γυναικείο φύλο, ο οποίος νομιμοποιεί όχι μόνο το δικαίωμα των Ελληνίδων στη γνώση αλλά και στη δημόσια έκφραση της. είναι, όπως φανερώνεται από την αλληλογραφία του με την Ευανθία Κάί’ρη, ο πατέρας του ελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιος Κοραής.