Από τους Μικρασιάτες στους Μικρούς Ασιάτες: Εγκυμονούντα Αγόρια και Κορίτσια Πολεμιστές ως Λυτρωτικές Συγγραφικές Μεταφορές στη Λιλίκα Νάκου και στη Μαξίν Χονγκ Κίνγκστον - Dokou, Christina (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2013)
Το άρθρο ερευνά τις ομοιότητες μεταξύ του διηγήματος «Μητρότης» της Λιλίκας Νάκου και του μυθιστορήματος Η Γυναίκα Πολεμιστής: Αναμνήσεις Μιας Παιδικής Ηλικίας Ανάμεσα σε Φαντάσματα της Κινεζο-Αμερικανίδας συγγραφέως Μαξίν Χονγκ Κίνγκστον. Οι δύο συγγραφείς ταυτίζουν την έννοια της κειμενικής μεταφοράς και ερμηνευτικής πολλαπλότητας με τη μορφή του ανδρογυνικού εφήβου, δηλαδή ενός ατόμου το οποίο αφενός φέρει τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται παραδοσιακά στο ένα ή στο άλλο φύλο και αφετέρου βρίσκεται σε μία ηλικία μεταβατική, γεμάτη προβλήματα, αλλά και δυνατότητες για το μέλλον. Στη Νάκου η μορφή αυτή είναι ένα αγόρι που γίνεται “μητέρα” και στην Κίνγκστον ένα κορίτσι που ταυτίζεται με τον θρύλο της παρενδυτικής πολεμίστριας Μουλάν. Ακολουθώντας το Μπατλεριανό μοτίβο της επιτελεστικότητας ως ανατρεπτικής παρωδίας των κοινωνικών σταθερών του φύλου, οι δύο συγγραφείς κατασκευάζουν έναν μυθοπλαστικό εαυτό που αντιπαρέρχεται επιτυχώς τις αντιξοότητες της βίαιης μεταφοράς τους σε μία άλλη γη, ιδιαίτερα καθώς αυτή εκφράζει και προκαλεί το Οριενταλιστικό χάσμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής· τη διχασμένη κληρονομιά και ταυτότητα που επωμίζονται ως αποτέλεσμα· και τα προβλήματα της ανάληψης από μέρους τους μίας ταυτότητας δημιουργού-συγγραφέως που αντιτίθεται στα σεξιστικά στερεότυπα της παραδοσιακής τους κουλτούρας.