MICHAEL PASCHALIS, Magua: The most “Homeric” of James Fenimore Cooper’s Leatherstocking Characters - Paschalis, Michael (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2022)
Μάγκουα: ο «ομηρικότερος» χαρακτήρας του Τελευταίου των Μοϊκανών του Τζέϊμς Φένιμορ Κούπερ Οι προμετωπίδες-παραθέματα από την ομηρική Ιλιάδα στα κεφάλαια 7, 12 και 15 του 2ου τόμου του μυθιστορήματος του Τζέϊμς Φένιμορ Κούπερ Ο τελευταίος των Μοϊκανών αποτελούν το μοναδικό ρητό τεκμήριο που συνδέει διακειμενικά το μυθιστόρημα με τον Όμηρο. Παρά το γεγονός ότι έχει ερευνηθεί η σχέση του μυθιστορήματος με το έπος και ειδικά με τον Όμηρο, οι εν λόγω προμετωπίδες δεν έχουν μελετηθεί σχεδόν καθόλου. Αντίθετα από ό,τι ίσως θα περίμενε ο αναγνώστης, συνδέουν τον Αχιλλέα, τον Αγαμέμνονα και τον Νέστορα αποκλειστικά με τον «κακό» του μυθιστορήματος, τον Ινδιάνο Μάγκουα της φυλής των Χιούρον, που έχει αποκληθεί και «ενσάρκωση του Σατανά». Δύο από αυτές εντάσσονται στη σύγκρουση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα για την τύχη της Χρυσηΐδας και την «ανταλλαγή» της με τη Βρισηΐδα στην αρχή της Ιλιάδας. Η σύγκρουση αυτή, με επίκεντρο δύο γυναίκες που έγιναν λάφυρα πολέμου και παλλακίδες μετά την καταστροφή της πατρίδας τους, γίνεται η αφορμή να αποσυρθεί ο Αχιλλέας από τον πόλεμο. Αντίστοιχα, το κεντρικό θέμα του δεύτερου τόμου του Τελευταίου των Μοϊκανών είναι η αρπαγή από τoν Μάγκουα των δύο θυγατέρων του Συνταγματάρχη Μάνρο μετά τη σφαγή στο οχυρό Ουίλιαμ Χένρι, η αναζήτηση από τους φίλιους ήρωες και ο αγώνας να απελευθερωθούν. Δύο από τους ήρωες αλλά και ο ίδιος ο Μάγκουα τρέφουν ερωτικά αισθήματα για τις κοπέλες. Δεινός ρήτορας χωρίς ανταγωνιστή αλλά και δεινός πολεμιστής, ο Μάγκουα ανακαλεί τον ιδανικό ομηρικό ήρωα «μύθων τε ῥητῆρ’ ἔμεναι πρηκτῆρά τε ἔργων», ενώ ο συνδυασμός της ρητορικής δεινότητας με την πανουργία ανακαλεί τη μορφή του ομηρικού Οδυσσέα. Έτσι ο Μάγκουα αναδεικνύεται ο «ομηρικότερος» χαρακτήρας του μυθιστορήματος του Κούπερ.