Topologies of Senses: The Aesthetic Practice of Philosophy in Jacques Rancière - Symeonidis, Thomas (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2023)
Τοπολογίες των αισθήσεων: Η αισθητική πρακτική της φιλοσοφίας στον Jacques Rancière Σκοπός της ανάλυσής μου είναι η ανάδειξη της έννοιας της τοπολογίας στη σκέψη του Jacques Rancière και η υπογράμμιση της σημασίας της για τις διασυνδέσεις ανάμεσα στην αισθητική ως τρόπο σκέψης, την έννοια του χώρου και την πρακτική της φιλοσοφίας. Προκειμένου να δοθεί έμφαση στη σημασία της τοπολογίας ως εννοιολογικής βάσης για την αισθητική και αντίστοιχα και για την αισθητική πρακτική της φιλοσοφίας στον Rancière, εισάγω τις βασικές γραμμές για την προσέγγιση της αισθητικής της τοπολογίας μαζί με τη γενικευμένη έννοια της τοπολογίας των αισθήσεων η οποία μπορεί να ιδωθεί, σε πρώτο πλάνο, ως μια παραλλαγή της έννοιας της αισθητικής κοινότητας ή ισοδύναμα, της κοινότητας αίσθησης. Το αρχικό πλαίσιο για την προσέγγιση της έννοιας και της λειτουργίας της κοινότητας αίσθησης είναι η κατανόησή της ως ένα σχήμα διαφωνίας. Βασιζόμενος στην Κριτική της κριτικής δύναμης του Kant και τις Επιστολές για την αισθητική παιδεία του ανθρώπου του Schiller ο Rancière αναπτύσσει την ιδέα της διαφωνίας (dissensus). Η κύρια υπόθεσή μου ότι η ιδέα της τοπολογίας των αισθήσεων είναι σημαντική για την κατανόηση της αισθητικής πρακτικής της φιλοσοφίας και την εγγύτητά της με την οντολογία της διαφωνίας που είναι το οντολογικό μοντέλο που προκρίνει ο Rancière ανάμεσα στις διάφορες οντολογίες της τέχνης.