Emerging and Revealing: Gestures in Theory, Language and Art - Holle, Isabel (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2023)
Ανάδυση και αποκάλυψη – Χειρονομίες στη θεωρία, στη γλώσσα και στην τέχνη Η φιγούρα της χειρονομίας εμφανίζεται σε ποικίλα καλλιτεχνικά είδη, όπως και στην επιστημονική έρευνα. Περνώντας μέσα από διαφορετικά υλικά –φυσικά υλικά, όπως το σώμα, νοητικά υλικά, όπως η γλώσσα και οπτικά υλικά, όπως το σχέδιο– αυτό που ενοποιεί αυτές τις διαφορετικές χειρονομίες είναι οι συγκεκριμένες μορφές αντίστασης σε ένα σύστημα νοήματος. Περισσότερο εκφράζουν μορφές ύπαρξης σε ένα μέσο καθαυτό παρά επανασυστήνουν ή μεταθέτουν καλλιτεχνικά ζητήματα. Συνεπώς, οι χειρονομίες εμφανίζονται ως φιγούρες εκεί που η άβυσσος μεταξύ της απόλαυσης του καλλιτεχνικού βιώματος και της αδυναμίας αποκωδικοποίησης νοήματος γίνεται απτή. Εκτός του ότι εμπεριέχουν μια (απολαυστική) καλλιτεχνική εμπειρία, αυτό που αποκαλύπτουν είναι συγκεκριμένες μορφές απορητικού χαρακτήρα, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν πρόσβαση σε ένα πεδίο ανάδυσης, όπου διάφορα μοτίβα μορφοποιούνται, αναμορφώνονται και ανανεώνονται χωρίς να γίνονται σταθερά ή αυτοτελή. Στον υβριδικό της ρόλο μεταξύ υλι(κότητας) και (μη) νοήματος, η χειρονομία διατηρεί την ίδια τη μορφή μη κορεσμένη και έτσι όχι μόνο επιτρέπει την ευχάριστη ενατένιση, αλλά αφήνει επίσης ένα ίχνος προς την κρυμμένη γνώση που εσωκλείεται στην τέχνη.