Vassilis Alexakis’s “late works”: L’Enfant grec and La Clarinette - Chatzidimitriou, Ioanna (Σύγκριση/Comparaison/Comparison, 2025)
Τα έργα της ύστερης συγγραφικής περιόδου του Βασίλη Αλεξάκη: Ο μικρός Έλληνας και Το Κλαρινέτο Στην παρούσα μελέτη, θα ασχοληθούμε με την υπόθεση ότι τα δύο τελευταία μυθιστορήματα του Αλεξάκη θα μπορούσαν να διαβαστούν ως τα κατ’ ουσίαν «όψιμα έργα» του. Αν και σκοπός μας δεν είναι μια επιχειρηματολογία αναφορικά με την ανάπτυξη ενός «όψιμου ύφους» στα τελευταία έργα του Αλεξάκη, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι Ο μικρός Έλληνας και Το Κλαρινέτο αντανακλούν την τελευταία αυτή συγγραφική περίοδο με τεχνικές που διευρύνουν όχι μόνο ορισμένα από τα αγαπημένα θέματα του συγγραφέα, αλλά και την ενδοκειμενική και εξωκειμενική αφηγηματική τους λειτουργία. Αρχικά, θα παρουσιάσουμε μερικές από τις επικρατούσες θεωρίες από τον χώρο των μελετών του «όψιμου ύφους». Στη συνέχεια, θα σκιαγραφήσουμε το θεωρητικό πλαίσιο της ύστερης περιόδου του έργου του Αλεξάκη. Τέλος, θα προσδιορίσουμε τις αφηγηματικές στρατηγικές που υιοθετεί ο συγγραφέας στα δύο τελευταία του μυθιστορήματα, επιχειρώντας να προβάλει αλλά και ταυτόχρονα να αποφύγει τον συνεχή στοχασμό σχετικά με τον θάνατο και την απώλεια, να αναδείξει το πορώδες σύνορο ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο μυθιστορηματικό σύμπαν και να διαμορφώσει τις ριζικές συσπάσεις του χώρου και του χρόνου που καθιστούν τη ζωή ενός δίγλωσσου συγγραφέα που ζει μέσα και ανάμεσα σε δύο πολιτισμικά πλαίσια τουλάχιστον διαχειρίσιμη, αν όχι ευχάριστη και δημιουργικά παραγωγική, ακόμη και όταν αισθάνεται την αναπόφευκτη έλευση του τέλους της ζωής.