Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Εκπαιδευτικός και σύγχρονες προκλήσεις» - Λιακοπούλου, Μαρία (Θέματα Επιστημών Αγωγής, 2024)
Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 συστάθηκε το δίκτυο εκπαιδευτικών «Εκπαιδευτικός και σύγχρονες προκλήσεις». Το εν λόγω δίκτυο αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει ως βασικούς στόχους: α) την ανταλλαγή απόψεων και «καλών» πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε επίκαιρα θέματα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, β) την προώθηση του αναστοχασμού μέσα από το διάλογο και τον προβληματισμό, γ) τη δημιουργία, σε βάθος χρόνου, μιας κοινότητας μάθησης, στο πλαίσιο της οποίας κάθε μέλος της θα προσφέρει και θα αποκομίζει νέες γνώσεις και δεξιότητες, θα ανανεώνει τις πρακτικές του, θα εμπλουτίζει τις οπτικές του. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι καθοριστική η γνωριμία, η οικειότητα και το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών, γι’ αυτό και αποφασίστηκε το δίκτυο να έχει μια σταθερή σύνθεση, με δυνατότητα ένταξης νέων μελών με την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους.