«Έξω οι Ούνοι...» 1 Τα «θεατρικά σκάνδαλα» στην Επίδαυρο (B΄) 2 - ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
«Οι ιδεολογίες είναι “αναπαραστάσεις” 3 της φαντασιακής σχέσης του ατόµου µε τις πραγµατικές συνθήκες ύπαρξής του» 4 κι όταν επιπλέον προσαρτώνται σε συλλογικά υποκείµενα, παράγουν κοινές φαντασιώσεις στις οποίες εδράζεται η ιδεολογική σταθερότητα µιας πολιτισµικής κοινότητας. Η διαδικασία αυτή αφενός ρυθµίζει την οµαλή υιοθέτηση των πολιτισµικών κανονικοτήτων, “υποκινώντας” αντιδράσεις εναντίον των αντικανονικών καλλιτεχνικών προϊόντων που απειλούν την καθιερωµένη “παράδοση”, κι αφετέρου ευνοεί την περαιτέρω εδραίωση «παγιωµένων πολιτισµικών πρακτικών».5