Η διαλεκτική του χώρου και το παράλογο της επιλογή ς στην Παρεξήγηση του Α λμπέρ Καμύ - ΘΩΜΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Στην παρούσα εργασία, προσπαθήσα ε να ερ ηνεύσου ε τον χώρο, στην Παρεξήγηση του Αλ πέρτ Κα ύ, εστιάζοντας στις ποικίλες σχέσεις που αναπτύσσονται ανά εσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον εντός του οποίου εξελίσσεται ία δράση. Στην Παρεξήγηση, ο συγγραφέας θέτει επί τάπητος το ζήτη α της επιλογής του ατό ου και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τη συ περιφορά του στον κοινωνικό περίγυρο. Εν τέλει, η ελεύθερη επιλογή οδηγεί συχνότατα στην τραγική πορεία και το παράλογο. Συ περασ ατικά, θα λέγα ε ότι ο χώρος ενισχύει, δια της διαλεκτικής, την φαντασιακή λειτουργία της θεατρικής εγγραφής του προσώπου και επιτρέπει στην πλοκή ενός έργου να απλωθεί τόσο όσο χρειάζεται για να διαφανεί ο εγκλεισ ός και το παράλογο. Τελικά, η τραγική και η παράλογη πορεία οδηγούν στην πιθανότητα δη ιουργίας ενός κόσ ου που προάγει την διαρκή εξέγερση, είτε δια της επιλογής της ένταξης σε επαναστατικό πλαίσιο, είτε δια της επιλογής της αυτοκτονίας. Όταν ο άνθρωπος παύει να α φιταλαντεύεται τον οριζό ενο χώρο, τότε η επιλογή είναι ία α ετάκλητη πράξη