ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΟ: Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Κοτζαµάνη Μαρίνα (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Ο σκηνοθέτης, σκηνογράφος και ενδυ ατολόγος Γιάννης Κόκκος έχει διαγράψει ια λα περή πορεία στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο. Παραγωγικότατος, έχει στο ενεργητικό του πάνω από διακόσιες παραστάσεις δρα ατικού και λυρικού θεάτρου, σε συνεργασία ε ση αντικούς σκηνοθέτες, συνθέτες και αέστρους. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε όλα σχεδόν τα εγάλα θέατρα παγκοσ ίως, όπως την Σκάλα του Μιλάνου, την Όπερα της Βιέννης, το Παλέ Γκαρνιέ, την Όπερα του Α βούργου, το θέατρο Μαρίνσκυ στην Αγία Πετρούπολη, την Κο εντί Φρανσαίζ, το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου και την Επίδαυρο. Οι παραστάσεις του έχουν αποσπάσει διθυρα βικές κριτικές και ο ίδιος έχει τι ηθεί ε εξαιρετικές διακρίσεις για το έργο του διεθνώς. ς καλλιτέχνης έλκει την καταγωγή του από τα ιερά τέρατα του θεάτρου του 20ου αιώνα, τον Άντολφ Άπια και τον Έντουαρντ Γκόρντον Κραιγκ, οι οποίοι πρώτοι δια όρφωσαν μια εικαστική σύλληψη της σκηνοθεσίας, σε οργανική σχέση με την δραματική ή ουσική σύνθεση, τους ηθοποιούς και τον χώρο.2