«Επιτελώντας» το άμορφο: Η γυναικεία τοπογραφία στο έργο της βιντεο-καλλιτέχνιδος και σκηνογράφου Κωνσταντίνας Κατρακάζου - ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Η& *ννοια& του& N)ορφου& *χει& πρωτKστως& απασχολ3σει& τη& θεωρKα& που& αναπτçσσεται& γçρω& απ@& την& εικ@να& και& τις& οπτικ*ς& τ*χνες.& ΑνNγεται& στο& ΚKνη)α& του& Σουρρεαλισ)οç& και& συγκεκρι)*να& στον& Bataille αλλN& και& στον& Dalí& εν:& οι& σçγχρονες& ερ)ηνεKες& τοç& προσδKδουν& φιλοσοφικ*ς,& ψυχαναλυτικ*ς& και& ανθρωπο^κοινωνιολογικ*ς& προεκτNσεις και συχνN& το συνδ*ουν& )ε& την& αποκαλοç)ενη& «ευτελ3& τ*χνη»»& των& τελευταKων& δεκαετι:ν.&Στο&παρ@ν&Nρθρο&η&*ννοια&λειτουργεK&ως&εργαλεKο&προσ*γγισης& της& βιντεο^τ*χνης& και& της& σκηνογραφKας& της& εικαστικοç& ΚωνσταντKνας& ΚατρακNζου,& ως& )ια& εν*ργεια& που& χαρNσσει& τα& @ρια& εσωτερικ3ς& και& εξωτερικ3ς& γυναικεKας& τοπογραφKας& 3,& καλçτερα,& αναδεικνçει& τη& )εταιχ)ιακ@τητα& ως& αντKλογο& στην& κοινωνικ3& ο)ογενοποKηση& και& αλλοτρKωση,& ως& ση)εKο& @που& οι& ση)ασKες,& οι κατηγοριοποι3σεις& και& οι ιεραρχ3σεις&παçουν&να&υπNρχουν.&