Η κάθαρση των αστών - ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΩΛΣ ΑΛΙΚΗ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Στην& Εισαγωγ3& του,& @χι& στην& Ποιητικ3& του& Αριστοτ*λη,& αλλN& στα& ΗθικN&& Νικο)Nχεια,& ο& Ανδρ*ας& Δαλ*ζιος& γρNφει:& «...& )αταKως& θ’& ανεζ3τει& τις& τας& περK& ηθικ3ς& πραγ)ατεKας& του& Αριστοτ*λους& την& διατçπωσιν& ηθικ:ν& εντολ:ν,& προοριζο)*νων& δι’& ανηλKκους,& δοçλους& 3& χειρ:νακτας». Ο& δε& γNλλος& φιλ@σοφος& L.& Boutroux,& στον& οποKο& αναφ*ρεται& ο& Δαλ*ζιος,& υπογρα))Kζει& τον& αριστοκρατικ@& χαρακτ3ρα& της& ηθικ3ς& των& αρχαKων& Ελλ3νων.& Κατηγορη)ατικN& ο& Boutroux αποφαKνεται& @τι& «ο& @χλος& ουδ*ποτε& δçναται&να&εKναι&σοφ@ς,&δι@τι&καθοδηγεKται&υπ@&του&συναισθ3)ατος,&εNν&)η& υπ@&του&ενστKκτου.&Ωθεν&η&ηθικ3&των&Ελλ3νων&εKναι&αριστοκρατικ3,&και&ως& τοιαçτη& κατNλληλος& δι’& ολKγους& )@νον& ανθρ:πους».& Απ@& ποç& λοιπ@ν& προ*ρχεται,& απ@& ποιους& ορKζεται,& ποιους& τελικN& αφορN& η& Αριστοτελικ3& «κNθαρση»;& ΜαζK& )ε& την& προσπNθεια& ν’& απαντηθοçν& αυτN& και& Nλλα,& παρ@)οια,& ερωτ3)ατα& θα& αποπειραθ:& να& αναπτçξω& ορισ)*νες– πιθαν:ς& αιρετικ*ς– απ@ψεις& για& τον& υπολανθNνοντα& αυταρχισ)@& των& αστικ:ν& κοινωνι:ν– του& παρελθ@ντος& αλλN& και& του& παρ@ντος& – @πως& και& για& τη& δεδο)*νη& αντKληψη& για& το& τι& εKναι& «παθ3)ατα»& και& για& την& αναγκαι@τητα& της&κNθαρσης.&