Οιδίπους επί Κολωνώ: Το χρονικό του ναυαγίου µιας συνεργασίας - ΙΩΑΚΕΙΜ, ΝΙΚΟΣ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Ο Γιάννης Ξενάκης καλείται στις αρχές του 1975 να γράψει τη µουσική για το ανέβασµα του Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Δυστυχώς, η πολυαναµενόµενη συνεργασία ναυαγεί µερικούς µήνες µετά, και το ναυάγιο απασχολεί ιδιαιτέρως τον Τύπο. Η εργασία, µέσα από την αναδίφηση στο αρχείο του συνθέτη και αξιοποιώντας µαρτυρίες και άλλες πηγές, επιχειρεί να καταγράψει το χρονικό του ναυαγίου αυτού αναζητώντας τις αιτίες που κατέστησαν αυτή τη σύµπραξη τελικώς αδύνατη, και παράλληλα διερευνώντας το όραµα του Ξενάκη για την παράσταση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.