Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και τοπική κοινωνία: Ρόλος και σηµασία µιας σχέσης - Κόνδης, Γιώργος (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Όταν το 1881 αρχίζουν οι ανασκαφές στην περιοχή του Ασκληπιείου στο Λυγουριό Αργολίδας, κανείς δεν φαντάζεται τις συνέπειες που θα έχουν στην τοπική κοινωνία. Κι όµως, µια καθαρά αγροτική κοινότητα ανθρώπων, που στη µεγάλη τους πλειοψηφία ζουν σε οικονοµικές συνθήκες ένδειας, θα αποτελέσει ξεχωριστό παράδειγµα µιας ιδιαίτερης σχέσης ανάµεσα στην τοπική κοινωνία και τον αρχαιολογικό χώρο. Συµµετέχει εθελοντικά στις ανασκαφές και προσφέρει την περιουσία της για να τις διευκολύνει και να αναδειχτεί ο χώρος που θα αποκτήσει παγκόσµια πολιτισµική ακτινοβολία. Η έναρξη των Επιδαυρίων το 1955, θα επηρεάσει ακόµη βαθύτερα τη σχέση αυτή και θα οδηγήσει σε σηµαντικές αλλαγές όχι µόνο στην περιοχή (π.χ. υποδοµές), αλλά και στην ίδια την κοινωνία (νοοτροπίες, κουλτούρα, συµπεριφορές, στάσεις ζωής). Η σηµερινή προσπάθεια ανανέωσης του Φεστιβάλ µε την διοργάνωση εκπαιδευτικών δοµών παγκόσµιας αναφοράς, εµπλουτίζει, επίσης, τη σχέση της τοπικής κοινωνίας µε τον κόσµο του Θεάτρου και επινοεί νέες πηγές γνώσεων για την ίδια ενισχύοντας τη φήµη της.