«Μία αρχαία γυναίκα»: Η Μαρία Κόλλας ως Μήδεια στην ομότιτλη ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι - ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΑΥΡΑ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην ανα έτρηση ιας παγκοσ ίου φή ης Ελληνίδας ε έναν νη ειώδη ρόλο της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. Φιλοδοξεί να αναλύσει την ερ ηνεία της Μαρίας Κάλλας ως πρι ιτιβικής Μήδειας στην ο ότιτλη ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Εξετάζονται οι ιδεολογικές προθέσεις του σκηνοθέτη και η θε ελιώδης καλλιτεχνική σύλληψη που κρύβονται πίσω από την ταινία. Στη συνέχεια επιχειρείται ία αναλυτική σύγκριση ανά εσα στην τελική κόπια της ταινίας και το ευριπιδικό πρότυπο, αλλά και το αρχικό σενάριο του Παζολίνι Ορά ατα της Μήδειας. Τέλος, διερευνάται ο αντι-οπερατικός τρόπος ε τον οποίον ο σκηνοθέτης κινη ατογραφεί την πρωταγωνίστρια, αφαιρώντας της ολοσχερώς το λα περό περίβλη α της ντίβας και προσδίδοντάς της προαιώνια αρχετυπικά χαρακτηριστικά.